Jewish stuff at ChaiSpace!

2011. június 10., péntek

Sávuot

Sávuot, vagy Sávuosz, az egyik kedvenc ünnepem. Tudom, mindegyikről ezt szoktam mondani, és tartom, hogy Jom Kipur, az engesztelés napja az abszolút kedvenc ünnepem. 

A Sávuot, a kinyilatkoztatás ünnepe, amikor azt ünnepeljük, hogy a Sináj-hegyen megkaptuk a Tórát. Ilyenkor felolvassuk a virággal díszített zsinagógákban a Tízparancsolatot. Egy másik szokás az, hogy a Sávuotot megelőző éjszaka egész éjjel tórát tanulmányozunk, mintegy ellentételezve ősapáink léhaságát, akik bizony átaludták azt a jelentős esemény a Sináj-hegynél. Mint majd minden ünnepünk, a Sávuot a diaszpórában 2 napos, Izraelben pedig csak egy. Nem is baj, mivel a tejtermékek fogyasztásának szokása nálunk több liter jégkrém elpusztítását jelenti, és ha ezt két napon át csinálnánk... nem lenne jó. :)

Sávuot a Hetek ünnepe, az az ünnep, ami 7 héttel pészach után van. Ezt az ünnepet mentették át pünkösd néven a kereszténységbe. Az omer számlálás végét jelenti, ezért én már nagyon vártam: végre megborotválkozhattam! Ez nagyon nagy élmény volt. :) 

Idén először nem mentünk sehova Sávuotkor és hozzánk sem jött senki. Csak a család volt, és töménytelen mennyiségű jégkrém, egy felfújható medence a kertben és mentás-málnás limonádé.... Szóval jó volt! :)

blog comments powered by Disqus