Jewish stuff at ChaiSpace!

2010. szeptember 3., péntek

Kiimádkoznák belőlem a vallásomat

Gyakorta kérdezik meg tőlem, hogy a kereszténye egy bizonyos csoportját (Evangelical Christians, nem azonos a magyar envangélikussal) miért nem látják  szívesen Izraelben. Többek között ezért:

Nem tudom, mennyire ismert a Joshua Project blog widgetje Magyarországon. Ez egy kis izé, amit az ember berak a blogja oldalsávjába, és az naponta bemutat egy olyan népcsoportot, amelyet még nem ért el a kereszténység. 

Tegnap az alábbiak fogadtak sok általam olvasott blogon: 
Nem tudom, hogy egyből feltűnik-e, hogy az alapvető téves információn túl (Izraelben nem 1,704,000 zsidó, hanem kb. 6,051,000 zsidó él, de hát mit várhatunk egy amerikai cégtől) mi zavar ebben? Tavaly, amikor színtén így a zsidó ünnepek környékén feltűnt ugyanez a widget, Shiri Cohen írt erről egy cikket a Michal's Tefillin oldalon. Aki részletes elemzést szeretne olvasni, és tud angolul, annak kifejezetten ajánlom ezt a cikket. 

De csak az abszolút alapvető dolgok: A Judaizmust letudni azzal, hogy "etnikai vallások" azt hiszem kimeríti az antiszemitizmus fogalmát. Ezek szerint a widget készítőinek Megváltó Istene egy etnikai vallást gyakorolt? Amiért az eredeti bibliai monoteista vallás (az eredeti monoteizmus Zarahustrához kötődik, pár ezer évvel korábbról, mint a legrégibb bibliai nyelvemlék) ilyen szintű lekicsinylése és sárbataposása kifejezetten dühítő, az az, hogy a többi nép és népcsoport vallását nevén nevezik. Például a mai indiai sargarák vallása: Hinduism. De a zsidók vallása "Ethnic religion"? Komolyan, lehet ez bármi más, mint vagy a nagy fokú idiotizmus, vagy a judaizmussal szembeni gyűlölet? 

Hozzátenném, hogy az a 2 ezrelék "Evangelical", aki a widgeten szerepel nem zsidó. Azok keresztények, akiknek van izraeli állampolgársága.

De ha valaki úgy érzi, hogy az izraeli zsidókat még nem érte el a kereszténység, csak néhány szó: Keresztes háborúk, progromok, auto da fé-k, holocaust túlélő gyermekek kereszténnyé nevelése, karácsonyi filmek... és még sorolhatnám. 

A zsidók gondos áttérítése a kereszténységre ugyanazt a célt tűzte ki magának, mint Hitler: a zsidóság elpusztítását. Lehet ez jó szándékból, az Ószövetség nem ismeréséből fakadó dolog. De mindenesetre zsidóellenes az egész dolog. :(
blog comments powered by Disqus