Jewish stuff at ChaiSpace!

2010. július 24., szombat

Isten 42 betűs neve és a Smá Jiszráel

Kevint, mint sokakat a nem igazán vallásos emberek közül, lenyűgözi a Kabbalah. Kiemelkedő szerepe van az életében, életünkben az Ana B'Koach kabbalisztikus imának, amely 42 szóból áll. A 42 szó első betűje formázza Ist-n 42 betűs nevét, ami a Tórában elrejtve is megtalálható. Az ima maga egy nagyon szép ima, és régebben fontos szerepet játszott a péntek esti imákban. Mostanában, hála az alább belinkelt modern megzenésítésnek, megint ismertebb lett a fiatalok körében.



Amikor Izraelbe költöztünk, Kevin kapott tőlem egy gyűrűt, amin a 42 betűs név volt. Kevin azóta is hordja, és napi szinten elimádkozza az Ana B'Koach-t

Amikor P hozzánk került, kaptam Kevintől én is egy gyűrűt: a Smá Jiszráel első sora van rajta:
 שְׁמַע יִשְׂרָאֵל יְהוָה אֱלֹהֵינווּ יְהוָה אֶחָד   Shema Yisrael Adonai Eloheinu Adonai Echad Halld Izráel: az Úr, a mi Istenünk, egy Úr.

Ez az egy mondat, a Shema ereje vezetett vissza a zsidósághoz. Ez az egy mondat, ami 22 évig égett úgy a lelkemben, hogy másra neveltek, hogy küzdöttem ellene. Shema Yisrael! Ne csak halld, hanem értsd, Izráel: az Úr, a mi Istenünk Egy. Egy az Isten. Az égő bokor, a felhőoszlop, a Sinai hegy törvényt adó, kinyilatkoztató istene - egy és változatlan.

Amikor megérkeztem Kaliforniába, az első nyugodt estén, amikor mind a három gyerek relatív hamar elaludt, Kevin elővett valamit. Ajándék nekünk. Egy medál, egyik oldalán az Ana B'Koach, másik oldalán a Smá Jiszráel. Egy medál, amiben összejön a számunkra legfontosabb két zsidó gondolat. Egy medál, ami újfent bebizonyítja, hogy nem lehet Kabbalah Tóra nélkül.

Azóta mind a ketten hordjuk a medálunkat. Noa megkérdezte, hogy mi van rajtuk: a Smá Jiszrael első sorát a medálról tanulta meg, ujjával követve a neki idegen betűket. Tanulja, szívja magába az örökségét.
blog comments powered by Disqus